Veelgestelde vragen

Heb ik een slechte relatie als onze seksualiteit niet ‘goed’ is?

Allereerst, ik praat niet graag in termen van ‘goed’ en ‘slecht’, maar om van de tegenstellingen een zo duidelijk mogelijk beeld te schetsen hanteer ik hieronder deze zelfde termen.

Nee, het hoeft helemaal niet per definitie te betekenen dat je een ‘slechte’ relatie hebt als de seksualiteit niet ‘goed’ is. Het kan zijn dat jullie seksualiteit even niet stroomt, iets anders behoeft en/of nader bekeken dient te worden. In verschillende fases van je relatie en verschillende fases van je leven vraagt fijne en ‘goede’ seksualiteit steeds iets anders. Daar open, eerlijk en duidelijk met elkaar naar kijken en over praten geeft verheldering, verdieping en geeft jullie nieuwe impulsen in de relatie en een boost in jullie intieme liefdesleven. 

Ik heb minder zin dan mijn partner, wat nu?

Dat de ene persoon soms minder zin heeft dan de ander, dat is een vaak gehoord vraagstuk voor mij. Vaak is het de vrouw die verminderde zin ervaart.
Het wilt niet zeggen dat je niet meer gek bent op de ander, dat je de ander niet meer leuk vindt of dat er iets stuk is in jou.
Nee, verminderde zin heeft vaak te maken met randvoorwaarden die voor jou op dit moment in je leven of op een specifiek moment, niet in lijn zijn met je diepere behoeftes en verlangens.
Daarnaast kan het te maken hebben met je hormonale huishouding. Dat is ook iets wat bij een vrouw extreem heen en weer gaat in de maand. Hierdoor kan het zijn dat je in een bepaalde periode in de maand gewoon minder zin ervaart omdat je hormoonhuishouding dat zo reguleert op dat moment.
Echter geen/minder zin ervaren betekend nog niet dat je geen zin kan krijgen. Je kan je zin op ONzin zetten als je weet hoe jouw aankoop werkt en wat ervoor nodig is.
In mijn boek vertel ik hier meer over.
Ook geef ik een workshop waarin ik je alles leer over zin en verminderde zin en maken we libido boostende chocolaatjes.
Wil je deze workshop boeken met een groep vrouwen stuur me dan een email.
Weet en onthoud dat geen zin ONzin is.

Is er nog hoop als onze seksualiteit niet meer zo is zoals vroeger?

Ja zeker is er nog hoop. Het is namelijk heel logisch en normaal dat jullie seksualiteit niet meer zo is zoals vroeger. Jullie relatie is nu anders dan toen en het gaat erom dat jullie gaan onderzoeken, ontdekken en ontwikkelen wat er nu in deze fase van jullie relatie nodig is om jullie seksualiteit (weer) hemels te krijgen.

Zolang je voelt dat de liefde jullie verbind is er alle hoop en potentie voor verandering. Je moet alleen de juiste stappen weten én zetten.

Waarom is seksueel bewustzijn en je seksuele intelligentie vergroten belangrijk?

Wanneer je je bewustzijn op jouw seksualiteit vergroot, vergroot je ook je seksuele intelligentie. Je wordt steeds bewuster van:

  • wat je voelt
  • wat je wilt
  • wat je prettig vindt
  • hoe je je gedraagt
  • wat voor patronen jou drijven
  • wat je onbewust doet

Je wordt steeds eigen-wijzer met en over jouw lichaam op een emotionele, fysieke en energetische laag. Vanuit dit bewustzijn kun je eigenlijk pas echt goed voor jezelf zorgen, omdat je vanuit hier pas goed je grenzen en je behoeftes en verlangens kan voelen en aangeven. Alleen jij kan in de basis goed voor jezelf zorgen.

Wat is gezonde seksualiteit en wanneer is het ongezond?

Allereerst, gezonde seksualiteit is iets anders dan seksuele gezondheid.

Seksuele gezondheid (WHO, 2006) is een staat van fysiek, emotioneel en mentaal welzijn, waarbij er afwezigheid is van ziekte en disfunctie. Het vereist een positieve en respectvolle benadering waarbij je plezierige en veilige seksuele ervaringen kunt hebben, vrij van dwang, discriminatie en geweld. Om seksuele gezondheid te bereiken en te behouden moeten de seksuele rechten van alle personen worden gerespecteerd en worden beschermd.

Voor gezonde seksualiteit is seksuele gezondheid de basis. Echter gezonde seksualiteit gaat nog een stapje verder.  

Gezonde seksualiteit is als beide partners een volledige JA voelen en zeggen op:
Mentaal niveau (Hoofd):
Je maakt bewust de keuze voor een seksueel samenzijn met deze persoon, op deze plek en dit moment. Er is een heldere intentie voor jullie seksuele samenzijn en men is bewust van de gevolgen en consequenties die de seksualiteit met zich me brengt. Er is onderlinge communicatie en wederzijdse toestemming hierover.
Gevoel / Emotionele niveau (Hart):
Je hart voelt open, je voelt warmte en genegenheid voor de ander en je bent in verbinding met die ander met liefde en/of affectie voor die ander.
Lichamelijk niveau (kruis):
Je lichaam voelt ontspannen en fijn, je geslacht voelt open en prettig en het heeft zin/staat aan.

Daarnaast ben je in elk moment tijdens de seksuele verbinding in contact met elkaar op deze drie lagen en stem je constant af op je eigen en elkaar behoeftes, verlangens en grenzen. Je ‘moet’ constant een Ja blijven voelen op alle drie deze lagen. Ontstaat er gaandeweg ergens een Nee, spanning, uitchecken, pijn of iets wat niet prettig is dan dient er gestopt te worden. Daar ligt (weer) de subtiele grensovergang tussen ‘gezonde’ en ‘ongezonde’ seksualiteit.

Wanneer je van het bovenstaande niet bewust bent wanneer je in seksuele verbinding bent, dan is er onbewuste seksualiteit. In onbewuste seksualiteit handelen we vanuit patronen en gewoontes en vanuit onze programmeringen. Houdt in gedachten: onbewust is ongezond. En onthoudt daarnaast dat ongezond niet direct ‘slecht’ is, maar het vraagt wel om leren en het ontwikkelen van bewustzijn.

Gezonde seksualiteit doet je gezonder leven. Dit is net als dat je aandacht besteedt aan gezond eten en bewegen om fit en gezond te blijven en om je lekker in je vel te voelen. Dat werkt op seksueel gebied net zo.

Is een one night stand ongezond?

Zie ook vorige vraag over gezonde seksualiteit.

Een one night stand valt niet per definitie onder ongezonde seksualiteit wanneer het een hoger en een bewust doel dient en je de gezonde seksualteit als leidraad neemt. Maar het is niet de meest ‘gezonde’ keuze om het zo maar te zeggen.

Als je het doet om simpelweg je kortstondige seksuele behoefte en lust in het moment in te lossen of ter bevrediging van de seksuele behoefte van de ander dan is dat zeker geen gezonde seksualiteit. Simpelweg omdat je met dit gedrag overtuigingen van jezelf, van de ander, en van het collectief bevestigd, die niet helpend zijn voor een gezond seksbeeld. Traditionele man/vrouw tegenstellingen en overtuigingen worden hiermee bevestigd, zoals:

  • Mannen willen altijd seks en denken vooral met hun pik
  • Seks mag en kan, want het is mijn recht
  • Seks zonder liefde is oke. Seks is seks en liefde is liefde

Iemand die je net een paar uur kent kan veilig en vertrouwd aanvoelen (dat denk je vooral en het denken beïnvloedt je gevoel). Echter je lichaam en onderbewuste heeft haar eigen “verhaal en tempo”.
Je kan seksuele opwinding ervaren/voelen vanuit een impuls vanuit je denken (knappe verschijning, lekker lichaam, juiste woorden, attente handelingen). Echter het lichaam heeft een diepere verbinding, veiligheid en vertrouwen nodig om zich echt volledig te kunnen openen. En dit is iets wat alleen over tijd kan ontstaan. Je zal dan ook geen echte diepe overgave kunnen bereiken in een one night stand.

Je kunt een one night stand hebben, maar houdt in je achterhoofd dat deze seksuele ervaring op een bepaalde laag iets minder gezond is. Dat maakt de seksuele ervaring per definitie niet verkeerd. We leren ook door onze ervaringen. 

Het is net als het eten van junkfood. Een keertje junkfood eten kan, als het een bewuste keuze is. Hoewel junkfood ongezond voor je is, is je lichaam in staat om het te verwerken en wordt je er over het algemeen niet (direct) ziek van. Dat wordt anders wanneer je structureel ongezond eet en ongezonde keuzes maakt.

Hoe kan ik wel een one night stand of kortstondige seksuele ervaring aangaan zonder elkaar te kwetsen of collectieve man/vrouw thema’s in stand te houden?

Bespreek volledig open wat de behoefte en drijfveer van jullie samen-zijn is en wat jullie afspraken met elkaar zijn. Onderzoek wat je grotere doel is en besluit aan de hand daarvan of je dat met elkaar wilt initiëren. Een groter doel kan bijvoorbeeld zijn:

  • je vrijmaken van schaamte schuld
  • leren je meer seksueel vrij maken en open te stellen
  • meer of andere seksuele ervaring op doen
  • (innerlijke) taboes juist doorbreken
  • meer zelfvertrouwen krijgen

Zorg dat er een duidelijke communicatieve consent is van beide kanten.

Stop direct wanneer je enige aanspanning in jouw lichaam of dat van de ander voelt, of wanneer je een nee in je hoofd, hart of kruis ervaart.

Kies voor verbinding en het hart als katalysator en niet gewoon zomaar omdat je een pleziertje wilt. Genieten en plezier hebben horen uiteraard zeer zeker bij seksualiteit, maar is niet de initiator van gezonde seksualiteit. Liefde/affectie/verbinding (het hart) en vanuit daar genot ervaren, is in de essentie de reden om intieme seksuele handelingen te verrichten. Je grotere doel kan hier troeven als intentie, echter dien je je wel eerst te verbinden met jouw hart en die van de ander. Voel je geen liefde/verbinding/affectie met de ander, doe het dan niet!

Kan ik alleen verdiepende seks hebben met iemand die ik langer ken, of ook met iemand die ik net ken?

Het antwoord is ja en nee tegelijk.

Ja, je kunt een ‘zekere vorm’ van verdiepende seks hebben met iemand die je nauwelijks of net kent, mits:

  • je vooraf met elkaar jullie harten opent door echte verbinding te maken
  • samen een hart openend gesprek voert over jullie behoeftes en intentie van jullie samen-zijn
  • een plek creëren waarin jullie je beide goed en comfortabel voelen en kunnen ontspannen
  • je trouw blijft aan je JA op elke laag (geslacht, hart en hoofd) en tijdens jullie gehele seksuele samenzijn dat blijft gebruiken als graadmeter.

En nee, je kunt niet een echt verdiepende seksualiteit ervaren, omdat jullie verbinding simpelweg nog niet zo diep kan komen. Deze diepte kan alleen maar over tijd en in (veel) momenten van samen-zijn ontstaan.

En dat is dan ook precies de parel van langer samen zijn en vanuit daar de verdieping met elkaar op te zoeken en te cultiveren. Als je langer samen bent dan kan je echt met elkaar de diepte in. Er is veiligheid, vertrouwen en op alle lagen kennen jullie elkaar en zijn jullie verbonden. 
Wanneer je de diepte van die verbinding op alle lagen tegelijk (emotioneel, seksueel en hoofd) koppelt aan jullie intieme liefdesleven dan krijg je een super rijker verbonden seksleven die zijn weerga niet kent!

Waarom is de vrouw de sleutel tot verandering?

In het grotere geheel heeft de vrouw inderdaad de sleutel in handen voor verandering. De vrouw heeft de macht om met haar instinctieve en natuurlijke zachtheid en liefde de regie te pakken en daarmee haar eigen patronen en die van de man te doorbreken. 

Wanneer de vrouw hier bewust voor kiest en zichzelf beter leert kennen en verantwoordelijkheid kan en durft te nemen om niet mee te gaan in de seksuele lusten van de man, maar hem meeneemt naar het hart als de basis, dan is de verandering daar.

Dan kunnen ze beiden zich her-inneren dat in de essentie liefde de leidraad is voor seksualiteit. Vanuit daar zal de energie tussen beiden veranderen en kunnen vrouwen en mannen samen de diepte van hartgedragen seksualiteit ervaren. Die is zoveel rijker, mooier en helender dan lustgedreven seksualiteit. 

Ik weet dat dit een grote uitspraak is en wellicht voor sommige wat verder ligt dan voor anderen, en dat het ook een groot proces is van vele generaties die ons voor zijn gegaan.

Echter jij maakt het verschil!
Het besef dat jij een steentje in de rivier bent die het verschil kan maken voor de generaties na jou, dat is weer een stap richting heling in het collectieve bewustzijn en voor jou, je partner en je kinderen.

Is seksualiteit die ontstaat vanuit het hart niet altijd maar soft en woezelig? 

Nee, zeer zeker niet! 
Lust, opwinding, verlangen en passie vanuit het kruis en geslacht mogen en kunnen er ook zeker zijn. Echter in gezonde seksualiteit start de niet vanuit hier, maar vanuit het hart, en dat maakt het verschil.

Wat kan ik doen als vrouw als ik me na een seksuele ervaring niet helemaal mezelf voel?

Voel jij je soms na een seksuele ervaring niet prettig, gek, wiebelig en niet jezelf?

Dat is heel goed mogelijk. Per slot van rekening is er iemand in jou geweest met seksuele (oer)krachtige energie. En wanneer de persoon in jou is klaargekomen dan is zelfs (fysiek, emotioneel en energetisch) zijn energie met een enorme explosieve kracht IN jou vrijgekomen en wordt dat opgenomen in jouw lichaam (de vagina wand is een hele soepele huid die direct alles opneemt). De emotionele staat van de man en hoe hij zich over het algemeen voelde (bv. gespannen door werk, onrustig, gestrest) is mede bepalend hoe jij je nu kan voelen. Dus niet zo gek als je soms daarna moeilijker jezelf kan voelen.

Wil je je na een seksuele ervaring dus weer terugkomen in je eigen energie en jouw lichaam ontdoen van eventuele spanning en stress (die jij wellicht voelt van de ander)? Kies dan om je lichaam te reinigen en te ontdoen van deze energie door middel van:

  • een wat koudere douche; stel je voor dat je alles van je afspoelt.
  • een vulva stoombad (bedoeld om je inwendig te reinigen). Mail me gerust om te vragen hoe, dan mail ik je een bestandje waarin stap voor stap staat hoe dat te doen.
  • een ademsessie doen zodat fysieke en emotionele spanning en eventuele overtuigingen los geademd kunnen worden.
  • ga dansen, springen of shaken op muziek en het liefst buiten met je blote voeten op de aarde.
  • doe de TRE oefening (vindbaar op youtube) Hiermee ontlaad je je lichaam van fysieke en emotionele spanning.

 

Heb jij nog vragen die je graag hier beantwoord zou zien? Mail ze gerust dan beantwoord ik ze met veel plezier hier. 

 

Ik ben Davinia Heuft en mijn missie is om zoveel mogelijk vrouwen en stellen te bereiken en met hun mijn kennis, visie en ervaring te delen over verbindende, fijne en
‘gezonde’ seksualiteit.

Ik neem je mee op onderzoek, ontdekking en ontwikkelingstocht rondom jouw seksualiteit. Ik leer je  over “gezonde seksualiteit” en verbinden met jezelf en vanuit daar met de ander.
Seksualiteit beleven als dansen op golven van liefde en extase. Seskualiteit, geïntegreerd met liefde, lust en verlangen zodat je vrij en vol overgave kunt genieten.

Ik draag bij aan een wereld waarin meer liefdevolle, vrije, heerlijke, gezonde en intieme seksuele ervaringen beleeft worden. Jij kan en mag volledig genieten. Het is ons geboorterecht, en ook voor jou weggelegd!

Wil je meer over mij weten? Heb je een vraag? Neem gerust contact met mij op!

{

Vanaf het begin zag ik dat je een mega positieve en aardige vrouw bent, echt cool.

- Robin -

Na de sessies met jou hebben helderheid en stilte zich in mij nog meer verdiept. Dankbaar.

- Lucie -

Davinia is zo liefdevol en weet een goede balans te vinden tussen afstand en nabijheid.

- Annelies -

Je bent in mijn ogen een lieve en kundige expert binnen je werkgebied.

- Brigitte -

Davinia is prettig, professioneel, persoonlijk en betrokken.

- Ilona -

Dankbaar voor jou! De oprechtheid in jou is zo puur. Prachtig.

- Inge -

Davinia is heel goed in haar werk, liefdevol, zorgvuldig, aandachtig, zorgzaam, rustig, ondersteunend en ik voelde me heel veilig bij haar.

- Ingrid -

Er is een deur open gegaan waar ik heel erg blij mee ben!!

- Monique -

Davinia heeft mij goed geholpen en altijd helder uitleg gegeven over het proces waarin ik zat. Ik heb mij nooit een moment onveilig gevoeld.

- Petra -

Ik heb leren loslaten en kan nu echt gaan voelen naar wat er in mijn lichaam is en daar durf ik naar te luisteren en me aan over te geven.

- Sandy -

Ik heb veel meer ademruimte gekregen...het lijkt of mijn 'muur' om mijn hart is afgebroken en ik nu pas echt liefde kan voelen.

- Wilma -

Ik wil je laten weten dat ik je heel erg dankbaar ben voor wat je voor me hebt gedaan, maar vooral gewoon bedankt voor wie je bent.

- Tessa -